Czubryca bułgarska przyprawa

czubryca_bulgarska_przyprawa

CZUBRYCA - NAJBARDZIEJ BUŁGARSKA PRZYPRAWA

Czubryca, czubrica, cząber, zielona, czerwona, szarena sol… Jakkolwiek nazwiemy, każdej potrawie doda bułgarskości! Okazuje się jednak, że mówiąc „czubryca” co innego otrzymamy w Bułgarii, a co innego w Polsce. Czubryca to bez wątpienia najbardziej bułgarska przyprawa. Do czego stosować, z czym łączyć, jakie są rodzaje? Przeczytasz poniżej.

CZUBRYCA W POLSCE, A CZUBRYCA W BUŁGARII

W Bułgarii słowem czubryca określa się roślinę występującą w atlasach zielarskich pod nazwą Satureja montana. Polska nazwa tej rośliny to cząber górski, który jest spokrewniony z cząbrem ogrodowym. Natomiast słowem „czubryca” w Polsce określa się mieszankę przyprawową, której cząber górski jest jednym ze składników. Mówiąc w skrócie czubryca to dla Polaka mieszanka, a dla Bułgara jedno zioło, bez dodatków. Więc jeśli chcecie w swojej kuchni ugotować coś z prawdziwie bułgarskim aromatem to najlepiej zaopatrzyć się w czubrycę podczas wakacji w Bułgarii. Ale jest także możliwość zamówienia oryginalnej czubrycy z Bułgarii w sklepie internetowym Balkanito! Oprócz omawianej w tym wpisie czubrycy można tam znaleźć również inne bułgarskie produkty jak sery, wędliny, lutenice, czy słodycze.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ O INNYCH PAMIĄTKACH Z BUŁGARII…

DLA OBSERWATORÓW CZUBRYCA ODKRYWA 10% ZNIŻKI NA CAŁY ASORTYMENT W SKLEPIE BALKANITO!

KOD: czubryca10

WŁAŚCIWOŚCI CZUBRYCY

Jak mogłabym opisać smak czubrycy komuś, kto nigdy jej nie próbował, albo nie kojarzy? Jest dość intensywny, kojarzy mi się z górami, a z warzyw i innych składników potrawy wydobywa kolejną warstwę smakową, której nie da się wyczuć jedzące te same warzywa bez czubrycy. Zabrzmiało poetycko? Najlepiej spróbujcie sami! Oprócz walorów aromatycznych dodających potrawom bułgarskiego charakteru, czubryca ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na organizm. Wśród pozostałych właściwości czubrycy wymienia się m.in. działanie odkażające, wspomagające pracę układu pokarmowego oraz rozkurczowe. Czubrycę można również pić jako napar.

zASTOSOWANIE CZUBRYCY

Czubryca ma bardzo szerokie zastosowanie. Komponuje się z wieloma warzywami, mięsem, czy z roślinami strączkowymi. Można posypać czubrycą kanapki z serem, zrobić marynatę do mięsa, dodawać do sosów i sałatek. Uwierzcie mi na słowo, lub sprawdźcie sami w Bułgarii w supermarkecie. O ile bazylia, tymianek, oregano, czy inne zioła sprzedawane są w mniejszych lub większych saszetkach, czubryca sprzedawana jest zawsze w największych opakowaniach. I na prawdę każda gospodyni ma ją w swojej kuchni! Oczywiście, jeśli tylko mają możliwość wybiorą ususzoną samodzielnie, albo od rodziny ze wsi zamiast sklepowej. Wymienię przykładowe dania, do których Bułgarzy dodają czubrycę:
KLIKNIJ NAZWĘ POTRAWY, ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU

czubryca_bulgarska
czubryca susząca się na wsi w sierpniu

rODZAJE CZUBRYCY, MIESZANKI PRZYPRAWOWE

Mieszanki przyprawowe zawierające czubrycę również mają bardzo szerokie zastosowanie. Różnią się one składem w zależności od producenta, zatem czubryca czerwona może zawierać przeróżne dodatki. Zawsze warto przeczytać co konkretnie dodano do bazy czyli czubrycy, znanej w Polsce jako cząber. Poniżej przykładowe nazwy, które można spotkać w sklepach:

  • czubryca czerwona (może się w niej znaleźć np. papryka słodka i ostra, czosnek, pietruszka, cebulka, sól, bazylia, tymianek, imbir, kurkuma, czubryca)
  • czubryca zielona (może się w niej znaleźć np. sól, cukier, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, papryka zielona, czubryca)
  • szarena sol – kolorowa, pstrokata sól (może się w niej znaleźć np. sól, pieprz, mąka kukurydziana, kozieradka, czubryca)
  • czubryca „трапезна” – stołowa (skład podobny jak szarena sol)
  • czubryca „ронена” – kruszona (zwykła czubryca, bez dodatków, kruszona wskazuje na drobną formę)

ABY ŚLEDZIĆ NA BIEŻĄCO RELACJE Z BUŁGARII pRZEZ CAŁY ROK ZAJRZYJ:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *