Bulgarska zupa fasolowa

bulgarska_zupa_fasolowa

bob czorba - Przepis na bułgarską zupę fasolową

Bob czorbę można spotkać w wielu mehanach (tradycyjnych bułgarskich restauracjach), w bułgarskich domach, a dzięki temu przepisowi będzie można jej również skosztować w Twoim domu! Łatwo dostępne składniki, kilka prostych kroków i mix przypraw to przepis na gęstą, sycącą, wegańską zupę.

Przepyszna bob czorba z bogactwem smaków w tym oczywiście najbardziej bułgarskiej przyprawy: czubrycy  to jedna z moich ulubionych potraw. Jak większość przepisów tak i ten można modyfikować w zależności od upodobań. Gęstsza, ostrzejsza, albo łagodniejsza, rzadsza, ile gospodyń, tyle wersji! Najlepiej wyjdzie, gdy użyjemy przypraw zabranych podczas urlopu w Bułgarii, albo wysłanych w paczce przez bułgarską rodzinę, czy znajomych. Ale można też zaopatrzyć się w Polsce w internetowym sklepie Balkanito.pl – z kodem   czubryca    zniżka 5% na oryginalne, bałkańskie produkty takie jak sery, lutenice, przyprawy, wędliny, czy słodycze!

SKŁADNIKI NA DUŻY GARNEK:

– 400 g białej fasoli
– 4 marchewki średniej wielkości
– 2 pietruszki
– 1 cały seler
– 1 duża, czerwona papryka
– 500g passaty pomidorowej (można też zastąpić koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki w odpowiedniej proporcji – co mamy pod ręką)
– sól, pieprz
– dodaję też odrobinę gotowej mieszanki „do fasoli” (bez konserwantów i wzmacniaczy, suszona natka pietruszki, czerwona papryka, czubryca, suszona zielona mięta, suszona cebula)
czubryca, suszona mięta zielona (w Bułgarii pod nazwą: джоджен – dżodżen)

ZASMAŻKA
– 2  średnie cebule
– odrobina oleju
– 2 stołowe, płaskie łyżki mąki

CZYTAJ WIĘCEJ O CZUBRYCY…

bob_czorba

Przygotowanie:

1. Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Po namoczeniu wylać wodę, nalać świeżej (około 2 litry) i zagotować. 
2. Pokroić seler i pietruszkę w kostkę, a marchewkę w plasterki. Dodać do gotującej się fasoli. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
3.  W tym czasie zeszklić na patelni cebulę z niewielką ilością oleju. Następnie dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażyć.
4. Przed dodaniem zasmażki do zupy, wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru. Dodać do zupy paprykę (pokrojoną w kostkę, można wcześniej delikatnie podsmażyć) oraz passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czubrycą, suszoną zieloną miętą i czerwoną, słodką papryką (+ jeśli mamy możemy dodać mix przyprawy do fasoli, ale bez niego, też wychodzi pysznie).
5. Gotować aż papryka zmięknie. Kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej, gdy wszystkie aromaty się dobrze połączą.

Bob czorba najlepiej smakuje podawana z pyrlenką np. czosnkową (cienkim chlebkiem z czosnkiem). Może też być schrupczone pieczywo posmarowane wyciśniętym przez prasę do czosnku.

SMACZNEGO!

PODZIEL SIĘ SWOJĄ ZUPĄ FASOLOWĄ, DAJ ZNAĆ JAKĄ LUBISZ NAJBARDZIEJ I JAK JĄ GOTUJESZ:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *