Bułgarska musaka

bułgarska musaka

Przepis na bułgarską musakę

Wysokokaloryczne, mięsno – warzywne danie z dużą ilością czubrycy, dlatego uprzedzam na samym początku. Zatem kto chętny, żeby skosztować prawdziwie bułgarskich smaków? Mój przepis na bułgarską musakę został zmodyfikowany na podstawie różnych wersji z książek kucharskich i stron internetowych, ale jak zawsze i tak i teraz zachęcam Was do próbowania różnych proporcji. Może wolicie więcej sera, albo ziemniaków? Zapraszam więc do wspólnego gotowania!

Składniki:

FARSZ
– 500g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe, wołowe, jak macie ochotę)
– 500g ziemniaków
– 1 cebula
– 5 pomidorów
– odrobina oleju
– łyżka masła
– sól
– pieprz
– czubryca

SOS
– 200g jogurtu naturalnego (a najlepiej kiseło mljako)
– 2 łyżki mąki
– 2 jajka
– łyżeczka sody
– 120g żółtego sera (najlepiej kaszkawał)

składniki bułgarska musaka

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki (najlepiej zrobić nacięcie na środku, wtedy łatwiej się obiera). Posmarować formę lub naczynie żaroodporne cieniutką warstwą oleju, wyłożyć formę cienkimi plastrami pomidorów, resztę pomidorów pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę pokroić drobno.
2. Podsmażyć ziemniaki na odrobinie oleju i przełożyć do miski. Na tej samej głębokiej patelni podsmażyć cebulkę, aby się zeszkliła i dodać mięso mielone, a gdy mięso będzie podsmażone, dodać pomidory.
Chwilę podsmażać mieszając, następnie dodać z powrotem ziemniaki i dalej podsmażać mieszając, aż większość wody odparuje. Na koniec dodać łyżkę masła, doprawić solą, pieprzem i dużą łyżką czubrycy.
3. Wyłożyć farsz do formy na pomidory i wstawić do piekarnika na 30 minut (bez przykrycia).
4. W tym czasie przygotować sos. Dokładnie zmieszać jajka, mąkę i jogurt naturalny. Po 30 minutach wylać sos na farsz, posypać serem i dalej zapiekać, aż ładnie się zarumieni.
5. Do dekoracji można użyć natkę pietruszki. My jemy zawsze z kisełym mljakiem, zatem można użyć też gęstego jogurtu naturalnego i nakładać bezpośrednio na talerz na musakę, lub w miseczce obok. Bułgarska musaka gotowa.

SMACZNEGO!

musaka krok po kroku

podziel się swoją musaką:

musaka bułgarska
pamiatki-z-bulgarii-wyrozniajacy

Pamiątki z Bułgarii pozwolą zabrać ze sobą kawałek wspomnień z wakacji. Jest ich ogromny wybór! Od kulinarnych, przez dekoracyjne, aromatyczne - wszystkie pobudzą zmysły!

bulgarska_zupa_fasolowa_wyrozniajacy

Bob czorbę można spotkać w wielu mehanach (tradycyjnych bułgarskich restauracjach), w bułgarskich domach, a dzięki temu przepisowi będzie można jej również skosztować w Twoim domu! Łatwo dostępne składniki, kilka prostych kroków i mix przypraw to przepis na gęstą, sycącą, wegańską zupę.

czubryca_wyrozniajacy

Do czego dodawać, jakie są rodzaje, z czym łączyć najbardziej bułgarską przyprawę czubrycę?

marteniczki_bulgaria

1 marca to jeden z najpiękniejszych dni w roku w Bułgarii! Wszyscy obdarowują się bransoletkami z biało czerwonej włóczki, życzą sobie szczęścia i zdrowia na cały rok i wypatrują pierwszych znaków wiosny. Atmosfera jeszcze lepsza niż w Boże Narodzenie!

lutenica_bulgaria

Jeśli zasmakowała Wam bułgarska lutenica i zastanawiacie się gdzie można ją kupić w Polsce oraz jak jej używać, przeczytaj koniecznie!

pomysły pod choinkę bułgaria

Wybór inspiracji na prezenty dla prawdziwych bułgarofilów i nie tylko Zebrałam pomysły na prezenty świąteczne dla miłośników Bułgarii, tych którzy chcielilby mieć …

przepis na domową banicę

Banica to najpopularniejsza przekąska śniadaniowa jaką można spotkać w Bułgarii. Ale da się ją również zrobić w Polsce!

zupa z soczewicy

LESZTA CZORBA (ЛЕЩА ЧОРБА) – bułgarska zupa z soczewicy PRZEPIS Czorba to rodzaj gęstej zupy, gotowanej w wielu krajach m.in. na Bałkanach, …

wycieczki

FAŁSZYWI PRZYJACIELE JĘZYK BUŁGARSKI – ZASKAKUJĄCE SŁOWA O tym, że język bułgarski ma dużo wspólnego z językiem polskim przekonują się turyści bardzo …

1 thought on “Bułgarska musaka”

  1. Pingback: - Czubryca Odkrywa

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *