Przepis na bułgarską musakę
Wysokokaloryczne, mięsno – warzywne danie z dużą ilością czubrycy, dlatego uprzedzam na samym początku. Zatem kto chętny, żeby skosztować prawdziwie bułgarskich smaków? Mój przepis na bułgarską musakę został zmodyfikowany na podstawie różnych wersji z książek kucharskich i stron internetowych, ale jak zawsze i tak i teraz zachęcam Was do próbowania różnych proporcji. Może wolicie więcej sera, albo ziemniaków? Zapraszam więc do wspólnego gotowania!
Składniki:
FARSZ
– 500g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe, wołowe, jak macie ochotę)
– 500g ziemniaków
– 1 cebula
– 5 pomidorów
– odrobina oleju
– łyżka masła
– sól
– pieprz
– czubryca
SOS
– 200g jogurtu naturalnego (a najlepiej kiseło mljako)
– 2 łyżki mąki
– 2 jajka
– łyżeczka sody
– 120g żółtego sera (najlepiej kaszkawał)
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki (najlepiej zrobić nacięcie na środku, wtedy łatwiej się obiera). Posmarować formę lub naczynie żaroodporne cieniutką warstwą oleju, wyłożyć formę cienkimi plastrami pomidorów, resztę pomidorów pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę pokroić drobno.
2. Podsmażyć ziemniaki na odrobinie oleju i przełożyć do miski. Na tej samej głębokiej patelni podsmażyć cebulkę, aby się zeszkliła i dodać mięso mielone, a gdy mięso będzie podsmażone, dodać pomidory.
Chwilę podsmażać mieszając, następnie dodać z powrotem ziemniaki i dalej podsmażać mieszając, aż większość wody odparuje. Na koniec dodać łyżkę masła, doprawić solą, pieprzem i dużą łyżką czubrycy.
3. Wyłożyć farsz do formy na pomidory i wstawić do piekarnika na 30 minut (bez przykrycia).
4. W tym czasie przygotować sos. Dokładnie zmieszać jajka, mąkę i jogurt naturalny. Po 30 minutach wylać sos na farsz, posypać serem i dalej zapiekać, aż ładnie się zarumieni.
5. Do dekoracji można użyć natkę pietruszki. My jemy zawsze z kisełym mljakiem, zatem można użyć też gęstego jogurtu naturalnego i nakładać bezpośrednio na talerz na musakę, lub w miseczce obok. Bułgarska musaka gotowa.
SMACZNEGO!
Pamiątki z Bułgarii pozwolą zabrać ze sobą kawałek wspomnień z wakacji. Jest ich ogromny wybór! Od kulinarnych, przez dekoracyjne, aromatyczne - wszystkie pobudzą zmysły!
Bob czorbę można spotkać w wielu mehanach (tradycyjnych bułgarskich restauracjach), w bułgarskich domach, a dzięki temu przepisowi będzie można jej również skosztować w Twoim domu! Łatwo dostępne składniki, kilka prostych kroków i mix przypraw to przepis na gęstą, sycącą, wegańską zupę.
Do czego dodawać, jakie są rodzaje, z czym łączyć najbardziej bułgarską przyprawę czubrycę?
1 marca to jeden z najpiękniejszych dni w roku w Bułgarii! Wszyscy obdarowują się bransoletkami z biało czerwonej włóczki, życzą sobie szczęścia i zdrowia na cały rok i wypatrują pierwszych znaków wiosny. Atmosfera jeszcze lepsza niż w Boże Narodzenie!
Jeśli zasmakowała Wam bułgarska lutenica i zastanawiacie się gdzie można ją kupić w Polsce oraz jak jej używać, przeczytaj koniecznie!
Wybór inspiracji na prezenty dla prawdziwych bułgarofilów i nie tylko Zebrałam pomysły na prezenty świąteczne dla miłośników Bułgarii, tych którzy chcielilby mieć …
Banica to najpopularniejsza przekąska śniadaniowa jaką można spotkać w Bułgarii. Ale da się ją również zrobić w Polsce!
LESZTA CZORBA (ЛЕЩА ЧОРБА) – bułgarska zupa z soczewicy PRZEPIS Czorba to rodzaj gęstej zupy, gotowanej w wielu krajach m.in. na Bałkanach, …
FAŁSZYWI PRZYJACIELE JĘZYK BUŁGARSKI – ZASKAKUJĄCE SŁOWA O tym, że język bułgarski ma dużo wspólnego z językiem polskim przekonują się turyści bardzo …
1 thought on “Bułgarska musaka”
Pingback: - Czubryca Odkrywa