LESZTA CZORBA (ЛЕЩА ЧОРБА) – bułgarska zupa z soczewicy
PRZEPIS
Czorba to rodzaj gęstej zupy, gotowanej w wielu krajach m.in. na Bałkanach, czy w Azji. Przepis, który wam dzisiaj proponuję to jedno z moich ulubionych dań. Znalazłam go na opakowaniu od soczewicy i lekko zmodyfikowałam. Jest to potrawa wegańska, bardzo syta, bogata w witaminy i minerały, a do tego niedroga, szybka w przygotowaniu, można ją zrobić ze składników dostępnych również w Polsce i bardzo smaczna. Brzmi jak recepta na posiłek idealny!
Składniki:
– 300 g zielonej soczewicy
– 2 marchewki
– 2 papryki (zielone lub czerwone)
– 1 puszka pomidorów (lub 4 duże świeże)
– 1 duża cebula
– czosnek (wedle uznania, ja daję 5-6 ząbków)
– duża łyżka stołowa czubrycy z Bułgarii lub w Polsce kupiona pod nazwą cząber
– sól, pieprz
– płaska łyżka stołowa papryki słodkiej, czerwonej
Przygotowanie:
- Wrzucamy soczewicę do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby poziom wody był ok 3-4 cm wyżej niż soczewicy. Doprowadzamy do wrzenia, następnie wylewamy wodę, i zalewamy jeszcze raz zimną, doprowadzamy do wrzenia ponownie i gotujemy na małym ogniu. Jeśli wolicie mniej gęstą zupę, można dodać więcej wody. Ja lubię wersję bardziej gęstą.
- W tym samym czasie kroimy marchewkę, paprykę i cebulkę, na drobną kostkę. Jeśli mamy świeże pomidory to należy je sparzyć i obrać ze skórki. Podsmażamy wszystkie warzywa na patalni z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy pomidory, kiedy warzywa trochę zmiękną dodajemy je do soczewicy i gotujemy dalej na małym ogniu ok 15 min.
- Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek i czubrycę.
ABY ŚLEDZIĆ NA BIEŻĄCO RELACJE Z BUŁGARII pRZEZ CAŁY ROK ZAJRZYJ:
Pamiątki z Bułgarii pozwolą zabrać ze sobą kawałek wspomnień z wakacji. Jest ich ogromny wybór! Od kulinarnych, przez dekoracyjne, aromatyczne - wszystkie pobudzą zmysły!
Bob czorbę można spotkać w wielu mehanach (tradycyjnych bułgarskich restauracjach), w bułgarskich domach, a dzięki temu przepisowi będzie można jej również skosztować w Twoim domu! Łatwo dostępne składniki, kilka prostych kroków i mix przypraw to przepis na gęstą, sycącą, wegańską zupę.
Do czego dodawać, jakie są rodzaje, z czym łączyć najbardziej bułgarską przyprawę czubrycę?
Jeśli zasmakowała Wam bułgarska lutenica i zastanawiacie się gdzie można ją kupić w Polsce oraz jak jej używać, przeczytaj koniecznie!
Wybór inspiracji na prezenty dla prawdziwych bułgarofilów i nie tylko Zebrałam pomysły na prezenty świąteczne dla miłośników Bułgarii, tych którzy chcielilby mieć …
Banica to najpopularniejsza przekąska śniadaniowa jaką można spotkać w Bułgarii. Ale da się ją również zrobić w Polsce!
Jak trafiłam do turystyki i jak znalazłam sięw Byłgarii? PRACA NA WAKACJE Od kiedy pamiętam, zawsze chciałam studiować na Akademii Wychowania Fizycznego, …
FAŁSZYWI PRZYJACIELE JĘZYK BUŁGARSKI – ZASKAKUJĄCE SŁOWA O tym, że język bułgarski ma dużo wspólnego z językiem polskim przekonują się turyści bardzo …
4 thoughts on “Bułgarska zupa z soczewicy”
Mniam. Siorbał bym 🙂
Smacznego 🙂 Bardzo łatwy przepis do przygotowania!
można użyć soczewicy ze słoika ?
nie próbowałam, ale myślę, że tak 🙂