Bułgarska zupa z soczewicy

bułgarska zupa z soczewicy

LESZTA CZORBA (ЛЕЩА ЧОРБА) – bułgarska zupa z soczewicy

PRZEPIS

Czorba to rodzaj gęstej zupy, gotowanej w wielu krajach m.in. na Bałkanach, czy w Azji. Przepis, który wam dzisiaj proponuję to jedno z moich ulubionych dań. Znalazłam go na opakowaniu od soczewicy i lekko zmodyfikowałam. Jest to potrawa wegańska, bardzo syta, bogata w witaminy i minerały, a do tego niedroga, szybka w przygotowaniu, można ją zrobić ze składników dostępnych również w Polsce i bardzo smaczna. Brzmi jak recepta na posiłek idealny!

Składniki:

– 300 g zielonej soczewicy
– 2 marchewki
– 2 papryki (zielone lub czerwone)
– 1 puszka pomidorów (lub 4 duże świeże)
– 1 duża cebula
– czosnek (wedle uznania, ja daję 5-6 ząbków)
– duża łyżka stołowa czubrycy z Bułgarii lub w Polsce kupiona pod nazwą cząber
– sól, pieprz
– płaska łyżka stołowa papryki słodkiej, czerwonej

Przygotowanie:

  1. Wrzucamy soczewicę do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby poziom wody był ok 3-4 cm wyżej niż soczewicy. Doprowadzamy do wrzenia, następnie wylewamy wodę, i zalewamy jeszcze raz zimną, doprowadzamy do wrzenia ponownie i gotujemy na małym ogniu. Jeśli wolicie mniej gęstą zupę, można dodać więcej wody. Ja lubię wersję bardziej gęstą.
  2. W tym samym czasie kroimy marchewkę, paprykę i cebulkę, na drobną kostkę. Jeśli mamy świeże pomidory to należy je sparzyć i obrać ze skórki. Podsmażamy wszystkie warzywa na patalni z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy pomidory, kiedy warzywa trochę zmiękną dodajemy je do soczewicy i gotujemy dalej na małym ogniu ok 15 min.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek i czubrycę.

 

ABY ŚLEDZIĆ NA BIEŻĄCO RELACJE Z BUŁGARII pRZEZ CAŁY ROK ZAJRZYJ:

4 thoughts on “Bułgarska zupa z soczewicy”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *